Σχετικά με τη Σάμο και την περιοχή μας

Το νησί της Σάμου

Απλωμένα στο καταγάλανο, ολόφωτο Αιγαίο Πέλαγος, δίπλα από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ξεπροβάλλουν επιβλητικά. Τόποι ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι. Τόποι μοναδικοί.

Μια μοναδικότητα που δικαιολογεί τη διαφορετικότητα των τρόπων, της ζωής, της ιστορίας, του πνεύματος, της τέχνης. Η ευλογία της Θεάς Ήρας, το πνεύμα του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, η δύναμη του Πολυκράτη, ο μύθος του Δαίδαλου, ο Παράμνειος ύμνος, το περιβάλλον, η φύση, ο χρόνος , τα κειμήλια, οι συνήθειες που γεννούν αυτή τη μοναδικότητα. Στη Σάμο, στην Ικαρία και στους Φούρνους βλέπεις, νιώθεις, ζεις το πνεύμα. Ακόμα και σήμερα.

Στη Σάμο θα συναντήσετε έντονα το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας με σπουδαία μουσεία και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.Επίσης είναι έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, γι’αυτό τα μοναστήρια είναι μεγαλοπρεπή και οι εκκλησίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βρίσκονται σε τοποθεσίες πραγματικά μαγευτικές. Έχουν αξιόλογα τέμπλα εξαιρετικής ξυλογλυπτικής τέχνης και είναι πλούσια σε ιερά κειμήλια, βιβλία και εικόνες.

Η Σάμος έχει γραφικούς κόλπους με περίφημες αμμουδιές και διάφανα νερά. Οργανωμένες με βότσαλο ή άμμο, με πράσινο που φτάνουν μέχρι τις παραλίες θα σας μαγέψουν. Κοντά στη πόλη της Σάμου η πλαζ Γάγγου και η Μουρτιά. Στο Κοκκάρι η Τσαμαδού, τα Λεμονάκια και η Τσαμπού. Στο Καρλόβασι το Ποτάμι, στο Μαραθόκαμπο τα Βοτσαλάκια, η Ψιλή Άμμος, ο Λιμνιώνας και το Βάρσαμο. Στο Πυθαγόρειο το Ποτοκάκι και το Ηραίο. Στα νοτιοανατολικά του νησιού η Ψιλή Άμμος και το Ποσειδώνιο. Παραλίες που κρύβουν πρωτόγνωρες απολαύσεις και μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη.

Βόρεια πλευρά της Σάμου

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, 10 χλμ από την πρωτεύουσα και ανάμεσα σε δύο προστατευτικούς μικροκάβους που γοητεύουν το βλέμμα βρίσκεται το Κοκκάρι. Υπέροχες ταβέρνες και καταπληκτικά κλάμπ κάνουν το Κοκκάρι το πιο ζωντανό και κεφάτο μέρος του νησιού. Εδώ συχνάζουν και οι λάτρεις του σέρφ.

Στην βορειοανατολική πλευρά της νήσου Σάμου βρίσκεται η πόλη της Σάμου, πρωτεύουσα του νησιού. Ένας μικρός γραφικός δρόμος ενώνει το σημερινό λιμάνι με το Βαθύ, το παλιό παραδοσιακό οικισμό. Αξίζει να επισκεπτείτε το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το οινοποιείο της ΕΟΣΣ που φτιάχνει το φημισμένο «γλυκό Σαμιώτικο κρασί».

Επιβλητικό στη βορειοδυτική πλευρα της νήσου Σάμου και περιτριγυρισμένο από καταπράσινα χωριά με οργιώδη βλάστηση και παραλίες με πεντακάθαρα νερά βρίσκεται το Καρλόβασι, η δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού. Εδώ λειτουργεί η μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένα μοναδικό νεοκλασσικό κτήριο.

Νότια πλευρά της Σάμου

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και στη θέση της αρχαίας πόλης της Σάμου, βρίσκεται το Πυθαγόρειο. Εδώ, στη γη που περπάτησαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Αίσωπος, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον πολιτισμό και την ιστορία της αρχαίας Σάμου. Επίσης πορσφέρονται πλούσιες επιλογές διασκέδασης και νυχτερινής ζωής. Το Πυθαγόρειο, μοναδικό στολίδι του Αιγαίου, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στη νοτιοδυτική πλευρά της νήσου Σάμου, στο κέντρο ενός απέραντου κόλπου και στους πρόποδες του όρους Κέρκης δεσπόζει ο δήμος Μαραθοκάμπου. Με έδρα το ομώνυμο χωριό Μαραθόκαμπος και επίνειο τον όρμο. Περιστοιχισμένος από χωριά και οικισμούς που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο το χρώμα τους. Ένας υπέροχος τόπος που συνδυάζει πλούσια βλάστηση, ατέλειωτες παραλίες, πεντακάθαρη θάλασσα.

Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Κέρκης (1440μ) με ην άγρια ομορφιά του, τα σπήλαια και την εξαιρετική του πανίδα και χλωρίδα προσφέρεται για πεζοπορία μέσα από μοναδικά καταπράσινα μονοπάτια αλλά και ορειβασία που θα ικανοποιήσουν και θα συναρπάσουν τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη. Ο ορεινός όγκος του Κέρκη με τα δεκάδες σπήλαια και η περιοχή που επεκτείνεται από το ποτάμι μέχρι το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι, αποτελούν ένα απέραντο οικολογικό πάρκο. Έχουν ανακαλυφθεί επίσης πάνω από 67 σπήλαια μικρά και μεγάλα.